For more extensive artist's bio, articles and list of exhibitions, visit artist(s) website(s). Many of the images displayed on this site are copyrighted, and are used here only for purposes of education or critical review. All rights are reserved by the artists who created the works referenced herein.

Painting is silent poetry, and poetry is painting that speaks. Simonides

Douwe Elias
Douwe Elias werd geboren in 1952 in Leeuwarden. Van 1974 tot 1979 volgde hij een opleiding aan de Academie Minerva in Groningen. Sinds 1985 woont hij in Franeker. Hij benadert de schilderkunst vooral vanuit de liefde voor het metier. Hij houdt van de eigenschappen van de verschillende verfsoorten en kleuren. Deze fascinatie is bepalend voor zijn werkwijze. De mensen in het werk van Douwe Elias worden duidelijk getypeerd, hoewel elk gezicht toch een mysterie blijft. Iedere lijn heeft een functie en lichtval en schaduw bepalen de compositie. De laatste jaren vormen o.a. zwakbegaafde kinderen een onderwerp voor de schilderijen. Zijn ouders waren verbonden aan het buitengewoon onderwijs, de vroegere B.L.O. school. De oude zwart/witfoto's blijken een bron van inspiratie. Zijn manier van schilderen lijkt snel, spontaan en soms zelfs overrompelend . Door een geraffineerd spel met het licht en het onderwerp ontstaat er een zekere dramatiek. Douwe Elias heeft een zeer herkenbare eigen stijl ontwikkeld en wordt niet beïnvloed door modieuze stromingen. Andere onderwerpen zijn: landschappen, stadsgezichten, (café-)interieurs, naakten en het uitzicht vanuit zijn atelier.


Douwe Elias is een romantisch schilder en een realist. Die etiketten kunnen eerst volstaan. Er is altijd wat aan de hand in zijn schilderijen, je gaat als vanzelf vragen stellen, wat steekt erachter, waarom legt hij zijn composities op juist deze wijze over het doek, hoe kiest hij zijn kleuren?

Misschien vraagt hij het zich ook af als hij met een verrekijker naar zijn doeken met verf zit te turen. In de schilderijen kunnen de beeldverhalen en die van de beschouwer elkaar ontmoeten. Daarom romantisch. Realist omdat Douwe Elias zich baseert op de goede oude schilderkunst, op de traditie en hij die niet moedwillig wil vernieuwen, maar er wel op een persoonlijke manier mee aan de haal wil gaan.

Zijn weg wijst dus wel degelijk terug, maar bij de driesprong waar hij staat kan hij alle kanten nog op, als het moet rechtdoor, door het land.


No comments:

Followers

Blog Archive

Labels

Related Posts with Thumbnails